Pindah Rumah Dengan House Mover

Bismillah

Haritu aku pindah rumah.. Ni firstime lah aku pindah rumah setelah berpuluh tahun duduk bawah ketiak mak abah. Hehe..Alhamdulillah da sebulan lebih pun duduk rumah baru..Wee!

Selalu nak pindah rumah ni kan dgr mcm leceh je mcm penat je nt.. So aku ni dgn anak dua, sorg tu tgh melasak. Bile lah masa aku nak mengemas brg nk pindah tu.. Asben dah siap kutip kotak nak isi brg.. Sblm bersalin aku dah kemas brg2 yg taknak bawak ke rumah baru.. Aku asingkan mana yg nk buang dan nk bagi org. Tinggalkan brg yg nak bawak je.. Lps dah sisih barang yg taknak pun aku rasa brg aku masih banyak. Hadoi pening tgk

Asben dlm sibuk carik lori nak angkat brg, aku teringat haritu aku tgk tv cara org jepun pindah rumah. Diorg upah house movers. House movers ni service utk pindah rumah tanpa tuan rumah perlu risau nak kemas itu ini. Sebab house movers ni akan buatkan semuanya utk tuan rumah. Menarik kan. Aku pun google kot2 dkt malaysia ada service mcm tu.. Tupppp
Ade! Tp tak banyak, nk bc review dr blogger pun takjumpe. Terus aku excited melambung sbb nak bodek asben amik house movers je..taknak dia penat nt. Cehhh *alasan aku yg malas kemas*

Pegi website ni http://movers-malaysia.com
Isi form ape yg patut, nt berpuluh2 house movers contact kita. Aku pilih la beberapa house mover then aku just whatsapp gambar brg nk dipindahkan, tgu dia email utk quotation. Paling murah & worth la aku amik! Yg mahal dan kedekut nak bagi diskaun terus aku jawab taknak. 

Lastly aku pilih house movers dr GIM MOVERS
Hari Sabtu, pagi2 lagi diorang dah dtg bwk lori 5 tan. Dgn pekerja 4 org. Aku tunjuk je brg mana nak bwk, diorg kutip brg aku masuk dlm kotak. Baju2 aku masukkn sendiri.. Malu la nk bg brader ni tgk baju aku pulak. Kotak yg dia bawak pun kotak baru, lepas dah isi barang dia akan labelkan kotak tu supaya senang nk cari nanti.

Sepahnyaa! Ni la yang diorang bawak tuu...
Wrap Tv
Tv dia wrap dgn bubble wrap, then wrap dgn plastic lagi, then masuk kotak tv yg aku simpan dulu. Set meja makan mak aku bagi ni pun dia wrap sekali. Wrap tu bukan nipis tau setebalnya dia wrap.. Tak rugi bayar haha

BEFORE

AFTER


Lori 5 tan pun nk penuh dgn barang kitorang, tp bagi diorg barang kitorang ni sikit je. Diorg igtkan byk.. Lol! Ini pun dengan basikal aku bawak sekali.. kalau boleh nk bawak motor sekali pindah haha..



Set bilik tidur aku ada katil, almari 4 pintu, meja mekap semua dia dismantle dan wrap kan. Dkt sana dia akan pasang balik perabot aku tu.. Serious best.. Sbb kalau pindah sendiri sapelah nk mengerjakan perabot bilik aku yg berat ni.. Mcm lah reti nk bukak pasang ni silap2 rosak je nnt.. 


Paling mencabar rasanya nk pindahkan mesin jahit industri aku, mesin tu tak boleh nk bukak sbb ada minyak mesin dlm tu, nk bwk turun tangga pun kena tegak supaya minyak tak tumpah. Tp tangga umah mak aku sempit, walaupun diorg dah cuba angkat betul2 tumpah gak, aku x marah sbb aku tau mesin tu dah la berat gile.. 1 mesin 4 org angkat... Lgpun mesin tu under warranty lagi, Nt kena panggil org service mesin la.. X sabo nk menjahit ni.. Hehe..

Welcome Home :)

Laju betul diorang buat kerja, dr rumah aku start kemas pukul 10pagi, gerak ke rumah baru pukul 12 tgahri. Sampai rumah baru kemas2, diorg letak perabot aku kat mana aku nak, diorg pasang balik perabot, diorang bukak balik wrapping td, siap bentangkan carpet, diorg nak pasangkan tv tp asben aku takde keje, so dia nk buat... Dlm masa 2 jam je siap bersih rumah aku. Aku berpeluh pun tidak. Tangan bersih je.. Hehe.. Siap semua bayar je.. Harga yg aku dpt mmg murah. Aku rasa x sampai hati nk bayar semurah tu, aku tambah sikit utk diorg lunch berempat. 

Alhamdulillah.. Selesai pindah rumah, tak menyesal hired house mover. Tak penat, tak byk keje, takyah pening2.. Semua diorg settlekan. Diorg pun rajin, xkisah suruh itu ini, friendly. Aku sediakan air oren sejuk je pun diorg dah timekasih sgt kotttt. Boleh masuk rumah baru dgn senyum lebar dan tenang. Ceh tak tenang sgt pun sbb fikir nak deco itu ini pulak haha...

Kalau sape2 nak pindah rumah, nak contact no house mover ni.. Highly recommended!! Boleh pm aku dkt fb :)

Sekian, terima kasih!


Thanks sudi bace!

Jubah Buruk

Haiiii

Haritu aku first time pergi Modvier sbb nak cari baju utk convo... Tak sempatlah nak jahit sndiri tgl lagi 3 hari je pun baru terhegeh2 nak carik baju. Ikutkan nak pakai je ape yg ada dlm wardrobe tp ada color tema pulak lah convo ni.. Terpaksa carik hehe..

Senang pergi Modvier sbb dia ada byk brand under one roof. Interesting. Wpun agak jauh dr tempat aku tp still berbaloi la dr drop kedai ke kedai yg makan masa+minyak lagi.. Pergi je situ sume adeee.. Bagus betul idea owner Modvier ni tp kalau ada parking byk lagi bagus...

Sblm pegi aku dah browsing vendor yg ada dkt Modvier, usha dlu ada baju yg berkenan tak. Kalau ada barulah pergi kan.. Aku mmg tak minat beli online, selagi mampu nk jejak jgk kedainya haha.. Barulah puas hati.. 

Bile da smpi, aku ronda la tgk2 brand yg byk fofular.. Cantik mmg cantik.. Tp ade la some dr baju tu actually biasa je bro.. Ada yg design lebih kurang je.. Kalau sorang jual jubah, yg lain pun ade jubah. Just detailing je beza sikit2... Yg tak best nye, bile tgk material n kualiti biasa je tp harga tak menahan mahal mcm ape je.. Overprice bg aku tp kalau org yg byk duit.. Pedulik hape hahaha.. Aku tak byk duit so aku cerewet la sikit


Tapi sebabkan aku terdesak sgt nak pakai cepat aku beli gak jubah dari Pudore, beli color tema yg aku nak. Bila balik rumah aku belek la jubah yg aku beli tadi. Dari luar mmg cantik, tp dari dalam jahitan dia asal boleh jeee.. salah aku jugak x cek sblum bayar. Taksempat nk check anak dah nk mengamuk. Hmm..Wpun aku bukan lah terer jahit menjahit ni tp aku boleh bezakan mcm mana jahitan kemas dgn tidak. Grr nak pulangkan x sempat dah nak carik lain lagi, mmg rezeki dia.. 

Kuciwa sikit bile tgk mcm ni.. Huhu 

Jahitan Lengan tak kena jahit tepi & Jahitan dekat bahu dah koyak

Rambu ramba yang tak digunting
Aku rasa tukang jahit yg jahit baju ni pemalas, bahagian bahu dah salah jahit dia malas nk tetas, sudahnya dia jahit je lagi.. yg bahagian lengan tu bile tak kena jahit tepi, bile2 masa akan berbulu.. ni aku tak pakai lagi.. tunggulah dah basuh nt..  bukan nk burukkan diorang, aku citer je ape yg aku beli. atleast kalau diorang baca ni boleh improve nnt.. Kannn.. 

Kbai! 


Thanks sudi bace!

Jaundice

Bismillah

Alhamdulillah harini anak kedua dah berumur 28 hari. Maknanya ibu ada lagi bp hari utk berpantang. Cehhhh. Sehari bagaikan setahun rasanya.

Kesian baby kena Jaundice. Masa baru lahir takde lagi Jaundice, berapa hari lepas tu baru kena. Tapi Alhamdulillah tak tinggi bacaan kuning nya. Kalau dekat hospital, diorang akan suruh kerap breastfeeding, supaya nt baby kerap berak barulah keluar kuningnya... Itu mmg betul. Tapi mcm org2 dahulu or org2 tua kita ni.. depa akan bagi mcm2 petua supaya kuning baby cepat turun.

Kenapa baby boleh kena demam kuning? Mcm2 petua aku buat masa pregnant, tetap dua anak aku kena demam kuning... Doctor kata faktor darah aku dgn husband. Aku darah O, high possibility anak akan jaundice. Pengalaman masa kakak Naira kena kuning dlu, kami ada jugak ikut petua org tua dulu... Bagi makan ubat dari homopathy dgn bagi baby minum susu kambing asli. Bg susu kambing asli mmg kejap je dah turun kuning nya... Tp selang bape hari bile tak bagi dah naik balik kuning tu. Bile nurse dr kk dtg rumah diorg check baby ade kuning, ada sorang nurse ni siap recommend aku bagi halwa kundur. Hehe.. Nurse kt klo kat hosp tak boleh buat, buat kat umah xpe kekeke Tp aku tak buat jugak...

So kali ni, anak kedua aku tak bagi susu kambing dah. Nk try kekdah lain lak. Mmg bagi fully breastfeed.. Ade org cadang bg baby minum air sengkuang cina. Tp aku x berani nk bg baby direct so biarlah aku yg minum. btw sengkuang cina ni boleh beli dekat kedai sensei/kedai ubat cina.. Masak sengkuang tu, lepas tu minum air dia. Tp aku ni xde masa la nk buat semua tu. Aku beli sengkuang cina express je. Sengkuang Cina dalam tin. Kekekeke... Sblm minum aku basuh dlu tin tu, bukak tin lepas tu rendam tin dalam air panas supaya air tu takde la sejuk bile aku nk minum.



Alhamdulillah sehari aku minum 2 tin, menyusu baby sejam sekali.. bila pergi check banyak turun kuning dia.... dan susu pun makin banyak, sampai bengkak dan basah baju kalau tak bagi baby minum. Kalau baby tidur, paksa kejut. tapi kalau dah kejut2 taknak bangun kenalah pam. Baru aku tau sengkuang cina ni boleh tambah susu badan sekali. Tapi org tua kata dalam pantang x elok minum sbb sengkuang cina ni bersifat sejuk. Tapi so far alhamdulillah dah hampir 8 tin aku minum, takde simptom2 sejuk or bentan jadi. Harap2 taklah. Inshallah semoga niat aku nk pulihkan anak, Allah permudahkan jalannya.

Tu je nak share. 16 days to go...Woot!

Thanks sudi bace!

Takut Overdue

Bismillah

Bila babybump dah jejak 39weeks, hari2 mintak cepat la keluar baby... Badan dah berat, nak bangun duduk pun susah. Apetah lagi nak tgk kakaknya yg tengah melasak. So, hari2 dok google mcm mana nak bagi keluar cepat teeeheee.. Ni kire natural induce jugak la... Ni je yg aku dah try buat sblm bersalin haritu.. takut overdue punya pasal :P

1) Makan Nenas
2 hari tu aku makan nenas je.. Mak beli nenas, lepas tu masak dlu nenas tu barulah makan. Hmm mula2 mcm takde effect... Lps bape jam, mula lah perut rasa mcm sakit. Nak kata contraction tu tidak. Perut memulas, tapi bukan lah nk buang air besar. Hmm menyeksa diri je, lalu aku taknak dah makan nenas. = Tak menjadi.

2) Minum Air Kelapa
Org kata minum air kelapa yg pure, takyah gula. Aku bedal yg biasa je, siap ais lagi.. hehe.. Mula2 minum tu terus sakit perut. Ya Allah mmg rasa nak ke tandas. Lps tu aku baring je.. Sakit perut. Tapi takde jugak tanda nak bersalin pun. = Tak Menjadi.
Tapi bila aku dah bersalin, anak aku kulitnya bersih. Takde mengelupas sgt. Ramai ckp kt aku ni mesti minum air kelapa. Betul ke? Wallahualam

3) Banyakkan berjalan
Dah dekat2 hari aku still lagi berjalan, mcm2 shopping mall aku tawaf.... tpi dah sarat bawak perut ni, paling lama aku larat ronda dlm shopping mall pun 3 jam max. Lepas tu aku mula komplen nk balik sebab pinggang rasa mcm nak patah. 

4) Squat
Taktau pulak kena byk tu, aku paling banyak pun 50 sehari. Tu pun mengahhh


5) Mengemas
Ni part paling aku suka. Aku ttibe merajinkan diri kemas rumah. Sbb aku fikir nnt dlm pantang tak dpt nye nk mengemas. Baik kemas skrg. Aku lipat baju kakak dan bakal baby susun dlm almari, aku sental bilik air.... Vacuum carpet, sawang2 kalau ada, menyapu, mop bagai lah.

6) Solat & Mengaji = Surah Maryam
Masa ni mampu solat duduk je, tapi time sujud tu sujud lama2 sikit. Abis solat boleh la baca surah Maryam. Mintak dipermudahkan bersalin.. Insha Allah...

7) Raspberry Leaf Tea
Ni mmg last minute try...kirenya 2 hari sblm bersalin baru start minum. Gigih carik,l sbb xnk bli online tkt x sempat. Akhirnya jmpe dkt the garden ade kedai jual. Start tu hari2 minum dlm 2liter sehari. Hari kedua tu la terus turun darah. Hehehe happy!! Taktau la kebetulan ke ape btw tq dkt org yg share this tips! = Menjadi
Aku punya bukan dalam teabag, beli dekat The Garden


Risau okey. Kalau boleh taknak overdue. Baby syok sgt dok dlm perut la tu... Hehehe.. Anyone yg almost overdue tu blh la try.. Ikhtiar tak salah, janji berdoa pada Allah tu wajib. Segalanya dah ditentukan, minta lah agar semua baik2 je... :)

Lagi 18 hari nk habis pantang...woottt!

Thanks sudi bace!

Bukit Gambang Waterpark

Assalamualaikum!

Perhatian : Entry ni peram dari January 2014 ahaks

Perjalanan dr KL-Gambang dlm 2jam nasib baik tak jem, tapi singgah kuantan dulu pekena sup ayam dkt Sup Centre bawah pokok. Lps tu barulah check-in dkt hotel. Book dkt agoda Carribean Bay Resort, tapi masa smpi dia bagi Arabian Bay Resort. Sebelah2 je hotelnye tapi untunglah sbb Arabian punya lagi mahal dr Carribean hihihi



Our room :))


Hotel ada sediakan shuttle utk pergi Waterpark. So senanglah takpayah fikir nak parking kereta katmana, aku pergi pun bawak badan je. Smpi sana boleh terus terjun mandi. Baju nak salin pun tak bawak hehe


First time dtg sini, masuk pukul 10pagi org tgh tak ramai boleh main semua benda cepat2.. Klo ramai kne beratur.. Kosong kan hehe... tgh tak ramai ni... Harga tiket aku tak pasti, tapi yang pasti kalau bayar pakai JCard dpt diskaun! Hehe

Dewasa : Rm20
Kanak2 : Rm18







Kt dlm ni diorg tak pakai cash. Klo nk bli makan/minum semua pakai tag dkt tgn tu..kita masukkn awal2 duit tu, klo ada baki, boleh claim balik. Harga makanan redha jer lah.. Nasi Lemak RM5, Roti Hotdog RM4... Nasi Ayam Rempah RM10.. Klo terer seludup lah makanan hihi nasib2 diorang tak check :P

Syoklah bwk budak2 kecik mandi sini.. Tp aku tgk org besar pn ada yg overnya haha.. Termasuklah aku.. Semua benda aku try dah. Sihat terus gi waterpark haha Tp bwak budak2 ni kena la sentiasa tgk, ada kes budak hilang tak jmpe mak bapak, nasib baik takde org jahat bwk lari.. 

Utk opah nenek atok.. Kalau masuk taknak mandi boleh la sewa Pondok dia, sambil tunggu anak cucu mandi leh tidur makan dkt situ..


Harga Pondok

Seharian jgk la berkubang dlm ni.. Dari pagi smpi nak tutup baru balik hotel. Lepas tu malam tu mengeluh badan lenguh haha padan muka. 

Ok tu je,bye!



Thanks sudi bace!

Perth | Tempat Wajib Pergi

Hai!

Hahaha title kau. Wajib tu! Kire sapa2 nak g perth tu wajib lah baca post aku ni sampai khatam yek? Hehe.. Ini aku ringkas kan jelah, malas nak bebel panjang lebar kan.... Hrp2 boleh wat rujukan utk aku n kwn2 yg nak ke sana in future :)

FREMANTLE



THE YARD FREMANTLE MARKET











WA MUSEUM
Masih kt area Fremantle, boleh la jalan kaki sikit masuk sini. Masuk Free. Dlm ni dia display kapal2 je.. aku mmg tak minat sgt masuk muzium.. jln tgk2 je.. hehe

 



KINGS PARK & BOTANIC GARDEN
Kat sini cantik sgt, dpt tgk pemandangan Perth.... Kat sini jgk korg boleh tgk State War Memorial, penuh nama2 org yg terkorban masa WorldWar dulu... Dtg awal nt boleh la jalan2 ke Botanic Garden tu, sbb pukul 3 dia dah tutup... Penat jugak jalan dlm Botanic Garden ni, kalau pergi baik sediakan payung. Sbb haritu pergi hujan lebat, dah la takde tempat berteduh... Basahhh iols..



CAVERSHAM WILDLIFE PARK
Aktiviti wajib kalau dtg Perth... Bayaran masuk adult AUD75=RM225, children 3 and above kena bayar ye hehe... Kalau boleh sini pun dtg awal pagi, sbb diorang akan ada buat show... Boleh refer website jadual show... Kalau dtg lambat mmg terlepas lah... Haruslah nak jumpa koala dgn kangaroo kan..






MARGARET CHOC RIVER
Chocolate dkt sini mmg sedap2 cuma tak rasa nak beli pun. Lg pun dah ade free tester, dpt rasa jadilah. Haha.. Aku sempat merasa ice cream choc brownies, 1 scoop tapi ckup byk nak share berdua. And dkt sini lah aku rasa hot chocolate paling best. Tmpt lain dlm kt perth ni x sedap mcm kat margaret punya...


LANCELIN SAND DUNES
Ini mmg jauh. Dari tmpt kami stay dia Southern Isle, amik masa 2 jam nak ke Lancelin. Siap2 lah isi minyak penuh2 sbb kalau dah kwsn pedalaman nnt x byk petrol pump dah tu harga lebih mahal. Sediakan jugak makanan spnjg perjalanan tu, sbb sini takde RNR ya hahaha... Smpi dkt area Lancelin tu kena lah cuba Sandboarding! Board tu boleh sewa dr kedai berdekatan, 1 board = AUD10, deposit AUD50... Mmg syokk! Gigih panjat pasir lepastu slide ke bawah.. mak budak pun layan... tp lepas tu sedia lah baju kotor berpasir...



YANCHEP NATIONAL PARK
Tmpt ni satu jalan nak ke LANCELIN tu, boleh la singgah. Rasanya lebih baik dtg sini dlu, barulah ke lancelin tadi. Dlm Yanchep National Park ni, antara tarikan dia Crystal Cave selain kangaroo & koalas. Masa dtg tu dah lambat, Crystal Cave dah tutup pukul 3PM. So ktorg dah malas masuk sbb setakat koala n kangaroo dah tengok dkt Caversham tu. Bayaran masuk AUD12 satu kereta, nak masuk Crystal Cave nt kena bayar lagi... 


PINNCLES DESERT
Ini tak sempat pergi sbb jauh dan x ckup masa, tp my friend mmg recommend pergi tmpt ni... Maybe korang boleh try? nanti share jelah Hehe



PENGUIN ISLAND
Beli tiket Ferry dkt Rokingham, nt diorg bawa naik bot utk ke Penguin Island. Harap Maklum diorg tak janji penguin akan ada sbb ini wild penguin, ikut rezeki kita lah. Kalau penguin nk singgah pulau tu dpt lah kita tgk depan mata, kalau xde tak boleh nk refund duit yer hihi... Wpun takde penguin haritu, aku dpt jumpe wild sealion. Baiknye tido tepi laut.. Hahaha... Kat sini sejuk gile.. sebab berangin kot. Pakai sweater pun tak lut. Kne pkai longjohn jugak bg panas...



sedapnye kau berjemur ekk


SWAN BELL TOWER
Masa datang sini, diorg tgh ada buat upgrade... tak sure upgrade jalan ke, taman ke sini. Ktorg park jauh sikit then jalan kaki. Sbb dah petang, dah tutup kalau nk masuk kedalam. Amik gambar dkt luar jelah buat kenangan. hihi

Rasanya ada lagi tmpt yg aku pergi. Tapi dah tak bape ingat nama dia.. Gambar pun dah bersepah2 dah.. hehe.. Alhamdulillah seronok sangat gi Perth. Mengidam nak pergi tempat lain pulak, nk kena start menabung balik ni.. hehe.. 

Ok bye!




Thanks sudi bace!

Perth | Shopping Shopping

Hahaha! Kalau bab shopping aku ingat lah! Semua ni aku gi naik kereta sewa & berpandukan GPS kehkeh thanks to my hubby

E-SHED MARKET
Bila pergi Fremantle nanti, jgn lupa singgah E-SHED market ni, dia dkt area situ jugak. Buka Jumaat-Ahad jer... Dkt sini lah tmpt paling murah yg aku jumpa utk beli souvenier. Dua kali aku pergi sbb ade yg x cukup, aku beli dgn kedai aunty peramah tu, Dia org Indonesia... Brg dia mmg murah nak dibandingkan kedai lain dkt situ....





HARBOUR TOWN
Masa aku dtg tu, aku tgk sana sini SALE! Mcm2 kedai ada... Gaya mcm factory outlet pun ada... Byk jugak yg murah kalau kita rajin nak mencari. Kalau aku haritu penat flight tak hilang lagi, takde smgt nak shopping. Jalan2 cuci mata, terbeli brg2 anak je. Haha.. Berejam jgk kt situ, lepas tu nak byr parking mahal haha... Yg mak-mak yg ada anak kecik tu, tgh shopping anak nak susu lah, nak yak lah.. Sini ada babyroom besar.. dont worry.. hehe..







LONDON COURT
Terletak dkt Perth City, kalau nak dtg, kena lah parking kereta dulu, sbb dkt London Court ni takde jalan utk kereta. Bkn takde, dia kena park, then jalan kaki. Jgn malas nk turun dpn2 kedai jugak. Haha. Kena jalan kaki baru jumpa. Sbb tu kena parking, then jalan2 la sekitar perth city ni... London Court ni kebanyakkan nya byk jual souvnier jgk, tak beli pun sbb compare dgb ESHED lagi lah murahhh...






WOOLWORTH SUPERMARKET
Ni pun nk bagi tahu. Hehe.. Sbb mmg byk woolworth dkt sini. Sbb ktorg beli bahan2 nk masak dkt sini takpun dkt asian market. Compare dgn harga better g asian market kot. Bli roti byk2 dkt sini standby nak makan utk breakfast hehe.. Nak beli daging kangaroo pun ade kalau nk rasa. haha...




TARGET
Woiii sini kalau masuk aku leh sawan lagi2 tgk baju budak2. Semuanya cantik2. Rasa nk borong semua jenis yg ada. Tp nak mengangkut balik nt kena bebel pulak haha.. Tp beli la jugak sikit (sikit la sangat) hubby dah jeling jeee... smpi x sempat nk snap gmba dlm ni byk2 sibuk tgk baju baby comelllll...



Ni antaranye lah kan yg smpt aku pergi.. byk lagi tmpt shopping.. kalau byk duit sume kedai pun membeli.. tp jenis mcm nk beli souvenier utk org msia byk2 elok la survey dlu... sbb byk benda yg dijual sama, tp harga kaw2 berbeza... bak kata asben aku, nk holiday sbb nk tgk tempat org.. org pmpn ni turun je flight fikir shopping wakakaka... Lumrah :P


Thanks sudi bace!