Tonsilitis

Bismillah

Harini dah hari ke-7 aku tak sihat.. Mula2 sakit tekak and flu je.. aku biarkan jelah makan panadol dgn harapan nanti baik sendiri.. Tp lepas 3 hari its getting worse.. pedih semacam tekak, nak telan air liur pun sakit gile... dah tu telinga pun mcm nak pecah..ibarat kena cucuk2 dgn pisau lah telinga tu.. Bila Naira menjerit mula la berdesing gegendang telinga aku tuh.. Sabo jelah..

Tak tahan dah hubby bwk g klinik, sampai klinik aku terus rasa sihat. Adehhh selalu tau mcm tu sakit ni.. Lps balik klinik siap g jalan2 carik goreng pisang lagi, entah kemana pergi sakitnye tu tadi... Tapi bile dah senja, tetiba badan seram sejuk. Sah la nak demam..

Makan ubat doctor bagi pun tak lut, sakit jugak tekak aku ni. Bile aku suluh dgn torchlight barulah aku nampak tonsil aku tu merah dan mcm ada ketulan. Doc tadi tu cek aku kata takde pape, ishhhh takde pape ke tak tau. geram tul bayar memahal. Hmm mcm nak kena ulser je tekak ni.. Mungkin aku terkena jangkitan dr Naira sebab dia pun baru je baik haritu dr ulser tekak, seminggu jugak la dia nk recover

Disebabkan badan dah seram sejuk terus angkut anak2 kita stay rumah opah la, ibu tak larat nk jaga sorang bile daddy keje nt... Aku tgk tonsil tu mcm tu je, takde tanda2 nak baik pun.. Aku spray ubat pun gitu lagi.. Lama lagi ke nak baik, sebab sumpah sakit. Ni first time aku kena.. Makan x lalu, minum pun x tertelan... Tp nafsu makan nk mcm2 hahaha

Spray dkt tonsil


Aku ni dah lama tak sakit, hubby pun kesian tgk aku sakit.. sbb kali ni mmg kaw kaw la sakit yg dtg, tp dia cakap.. kalau aku boleh tahan sakit bersalin normal dua kali apelah sangat kan sakit yg skrg ni.. Zzzzz...

Skrg bertabahlah aku.. Tonsilitis, Lymph Nodes Neck, Sakit Gusi, Demam, Batuk, Flu and Telinga.  Kalau tak baik jgk dlm masa 2 weeks kena la jmpe pakar ENT... hmmm

Sakit ni boleh berjangkit, aku harap tak berjangkit dekat baby.. Kesian dia kecik lagi. Biarlah aku penutup segala sakit ni.. jgn jangkit kat sape2 lagi.. Esok weekend jawabnya berkurung la kitorang sefamily dkt rumah je. sobsss... Semoga dgn sakit ni terhapus dosa2 aku.. Amin

Thanks sudi bace!

Pindah Rumah Dengan House Mover

Bismillah

Haritu aku pindah rumah.. Ni firstime lah aku pindah rumah setelah berpuluh tahun duduk bawah ketiak mak abah. Hehe..Alhamdulillah da sebulan lebih pun duduk rumah baru..Wee!

Selalu nak pindah rumah ni kan dgr mcm leceh je mcm penat je nt.. So aku ni dgn anak dua, sorg tu tgh melasak. Bile lah masa aku nak mengemas brg nk pindah tu.. Asben dah siap kutip kotak nak isi brg.. Sblm bersalin aku dah kemas brg2 yg taknak bawak ke rumah baru.. Aku asingkan mana yg nk buang dan nk bagi org. Tinggalkan brg yg nak bawak je.. Lps dah sisih barang yg taknak pun aku rasa brg aku masih banyak. Hadoi pening tgk

Asben dlm sibuk carik lori nak angkat brg, aku teringat haritu aku tgk tv cara org jepun pindah rumah. Diorg upah house movers. House movers ni service utk pindah rumah tanpa tuan rumah perlu risau nak kemas itu ini. Sebab house movers ni akan buatkan semuanya utk tuan rumah. Menarik kan. Aku pun google kot2 dkt malaysia ada service mcm tu.. Tupppp
Ade! Tp tak banyak, nk bc review dr blogger pun takjumpe. Terus aku excited melambung sbb nak bodek asben amik house movers je..taknak dia penat nt. Cehhh *alasan aku yg malas kemas*

Pegi website ni http://movers-malaysia.com
Isi form ape yg patut, nt berpuluh2 house movers contact kita. Aku pilih la beberapa house mover then aku just whatsapp gambar brg nk dipindahkan, tgu dia email utk quotation. Paling murah & worth la aku amik! Yg mahal dan kedekut nak bagi diskaun terus aku jawab taknak. 

Lastly aku pilih house movers dr GIM MOVERS
Hari Sabtu, pagi2 lagi diorang dah dtg bwk lori 5 tan. Dgn pekerja 4 org. Aku tunjuk je brg mana nak bwk, diorg kutip brg aku masuk dlm kotak. Baju2 aku masukkn sendiri.. Malu la nk bg brader ni tgk baju aku pulak. Kotak yg dia bawak pun kotak baru, lepas dah isi barang dia akan labelkan kotak tu supaya senang nk cari nanti.

Sepahnyaa! Ni la yang diorang bawak tuu...
Wrap Tv
Tv dia wrap dgn bubble wrap, then wrap dgn plastic lagi, then masuk kotak tv yg aku simpan dulu. Set meja makan mak aku bagi ni pun dia wrap sekali. Wrap tu bukan nipis tau setebalnya dia wrap.. Tak rugi bayar haha

BEFORE

AFTER


Lori 5 tan pun nk penuh dgn barang kitorang, tp bagi diorg barang kitorang ni sikit je. Diorg igtkan byk.. Lol! Ini pun dengan basikal aku bawak sekali.. kalau boleh nk bawak motor sekali pindah haha..



Set bilik tidur aku ada katil, almari 4 pintu, meja mekap semua dia dismantle dan wrap kan. Dkt sana dia akan pasang balik perabot aku tu.. Serious best.. Sbb kalau pindah sendiri sapelah nk mengerjakan perabot bilik aku yg berat ni.. Mcm lah reti nk bukak pasang ni silap2 rosak je nnt.. 


Paling mencabar rasanya nk pindahkan mesin jahit industri aku, mesin tu tak boleh nk bukak sbb ada minyak mesin dlm tu, nk bwk turun tangga pun kena tegak supaya minyak tak tumpah. Tp tangga umah mak aku sempit, walaupun diorg dah cuba angkat betul2 tumpah gak, aku x marah sbb aku tau mesin tu dah la berat gile.. 1 mesin 4 org angkat... Lgpun mesin tu under warranty lagi, Nt kena panggil org service mesin la.. X sabo nk menjahit ni.. Hehe..

Welcome Home :)

Laju betul diorang buat kerja, dr rumah aku start kemas pukul 10pagi, gerak ke rumah baru pukul 12 tgahri. Sampai rumah baru kemas2, diorg letak perabot aku kat mana aku nak, diorg pasang balik perabot, diorang bukak balik wrapping td, siap bentangkan carpet, diorg nak pasangkan tv tp asben aku takde keje, so dia nk buat... Dlm masa 2 jam je siap bersih rumah aku. Aku berpeluh pun tidak. Tangan bersih je.. Hehe.. Siap semua bayar je.. Harga yg aku dpt mmg murah. Aku rasa x sampai hati nk bayar semurah tu, aku tambah sikit utk diorg lunch berempat. 

Alhamdulillah.. Selesai pindah rumah, tak menyesal hired house mover. Tak penat, tak byk keje, takyah pening2.. Semua diorg settlekan. Diorg pun rajin, xkisah suruh itu ini, friendly. Aku sediakan air oren sejuk je pun diorg dah timekasih sgt kotttt. Boleh masuk rumah baru dgn senyum lebar dan tenang. Ceh tak tenang sgt pun sbb fikir nak deco itu ini pulak haha...

Kalau sape2 nak pindah rumah, nak contact no house mover ni.. Highly recommended!! Boleh pm aku dkt fb :)

Sekian, terima kasih!


Thanks sudi bace!

Jubah Buruk

Haiiii

Haritu aku first time pergi Modvier sbb nak cari baju utk convo... Tak sempatlah nak jahit sndiri tgl lagi 3 hari je pun baru terhegeh2 nak carik baju. Ikutkan nak pakai je ape yg ada dlm wardrobe tp ada color tema pulak lah convo ni.. Terpaksa carik hehe..

Senang pergi Modvier sbb dia ada byk brand under one roof. Interesting. Wpun agak jauh dr tempat aku tp still berbaloi la dr drop kedai ke kedai yg makan masa+minyak lagi.. Pergi je situ sume adeee.. Bagus betul idea owner Modvier ni tp kalau ada parking byk lagi bagus...

Sblm pegi aku dah browsing vendor yg ada dkt Modvier, usha dlu ada baju yg berkenan tak. Kalau ada barulah pergi kan.. Aku mmg tak minat beli online, selagi mampu nk jejak jgk kedainya haha.. Barulah puas hati.. 

Bile da smpi, aku ronda la tgk2 brand yg byk fofular.. Cantik mmg cantik.. Tp ade la some dr baju tu actually biasa je bro.. Ada yg design lebih kurang je.. Kalau sorang jual jubah, yg lain pun ade jubah. Just detailing je beza sikit2... Yg tak best nye, bile tgk material n kualiti biasa je tp harga tak menahan mahal mcm ape je.. Overprice bg aku tp kalau org yg byk duit.. Pedulik hape hahaha.. Aku tak byk duit so aku cerewet la sikit


Tapi sebabkan aku terdesak sgt nak pakai cepat aku beli gak jubah dari Pudore, beli color tema yg aku nak. Bila balik rumah aku belek la jubah yg aku beli tadi. Dari luar mmg cantik, tp dari dalam jahitan dia asal boleh jeee.. salah aku jugak x cek sblum bayar. Taksempat nk check anak dah nk mengamuk. Hmm..Wpun aku bukan lah terer jahit menjahit ni tp aku boleh bezakan mcm mana jahitan kemas dgn tidak. Grr nak pulangkan x sempat dah nak carik lain lagi, mmg rezeki dia.. 

Kuciwa sikit bile tgk mcm ni.. Huhu 

Jahitan Lengan tak kena jahit tepi & Jahitan dekat bahu dah koyak

Rambu ramba yang tak digunting
Aku rasa tukang jahit yg jahit baju ni pemalas, bahagian bahu dah salah jahit dia malas nk tetas, sudahnya dia jahit je lagi.. yg bahagian lengan tu bile tak kena jahit tepi, bile2 masa akan berbulu.. ni aku tak pakai lagi.. tunggulah dah basuh nt..  bukan nk burukkan diorang, aku citer je ape yg aku beli. atleast kalau diorang baca ni boleh improve nnt.. Kannn.. 

Kbai! 


Thanks sudi bace!

Jaundice

Bismillah

Alhamdulillah harini anak kedua dah berumur 28 hari. Maknanya ibu ada lagi bp hari utk berpantang. Cehhhh. Sehari bagaikan setahun rasanya.

Kesian baby kena Jaundice. Masa baru lahir takde lagi Jaundice, berapa hari lepas tu baru kena. Tapi Alhamdulillah tak tinggi bacaan kuning nya. Kalau dekat hospital, diorang akan suruh kerap breastfeeding, supaya nt baby kerap berak barulah keluar kuningnya... Itu mmg betul. Tapi mcm org2 dahulu or org2 tua kita ni.. depa akan bagi mcm2 petua supaya kuning baby cepat turun.

Kenapa baby boleh kena demam kuning? Mcm2 petua aku buat masa pregnant, tetap dua anak aku kena demam kuning... Doctor kata faktor darah aku dgn husband. Aku darah O, high possibility anak akan jaundice. Pengalaman masa kakak Naira kena kuning dlu, kami ada jugak ikut petua org tua dulu... Bagi makan ubat dari homopathy dgn bagi baby minum susu kambing asli. Bg susu kambing asli mmg kejap je dah turun kuning nya... Tp selang bape hari bile tak bagi dah naik balik kuning tu. Bile nurse dr kk dtg rumah diorg check baby ade kuning, ada sorang nurse ni siap recommend aku bagi halwa kundur. Hehe.. Nurse kt klo kat hosp tak boleh buat, buat kat umah xpe kekeke Tp aku tak buat jugak...

So kali ni, anak kedua aku tak bagi susu kambing dah. Nk try kekdah lain lak. Mmg bagi fully breastfeed.. Ade org cadang bg baby minum air sengkuang cina. Tp aku x berani nk bg baby direct so biarlah aku yg minum. btw sengkuang cina ni boleh beli dekat kedai sensei/kedai ubat cina.. Masak sengkuang tu, lepas tu minum air dia. Tp aku ni xde masa la nk buat semua tu. Aku beli sengkuang cina express je. Sengkuang Cina dalam tin. Kekekeke... Sblm minum aku basuh dlu tin tu, bukak tin lepas tu rendam tin dalam air panas supaya air tu takde la sejuk bile aku nk minum.



Alhamdulillah sehari aku minum 2 tin, menyusu baby sejam sekali.. bila pergi check banyak turun kuning dia.... dan susu pun makin banyak, sampai bengkak dan basah baju kalau tak bagi baby minum. Kalau baby tidur, paksa kejut. tapi kalau dah kejut2 taknak bangun kenalah pam. Baru aku tau sengkuang cina ni boleh tambah susu badan sekali. Tapi org tua kata dalam pantang x elok minum sbb sengkuang cina ni bersifat sejuk. Tapi so far alhamdulillah dah hampir 8 tin aku minum, takde simptom2 sejuk or bentan jadi. Harap2 taklah. Inshallah semoga niat aku nk pulihkan anak, Allah permudahkan jalannya.

Tu je nak share. 16 days to go...Woot!

Thanks sudi bace!

Takut Overdue

Bismillah

Bila babybump dah jejak 39weeks, hari2 mintak cepat la keluar baby... Badan dah berat, nak bangun duduk pun susah. Apetah lagi nak tgk kakaknya yg tengah melasak. So, hari2 dok google mcm mana nak bagi keluar cepat teeeheee.. Ni kire natural induce jugak la... Ni je yg aku dah try buat sblm bersalin haritu.. takut overdue punya pasal :P

1) Makan Nenas
2 hari tu aku makan nenas je.. Mak beli nenas, lepas tu masak dlu nenas tu barulah makan. Hmm mula2 mcm takde effect... Lps bape jam, mula lah perut rasa mcm sakit. Nak kata contraction tu tidak. Perut memulas, tapi bukan lah nk buang air besar. Hmm menyeksa diri je, lalu aku taknak dah makan nenas. = Tak menjadi.

2) Minum Air Kelapa
Org kata minum air kelapa yg pure, takyah gula. Aku bedal yg biasa je, siap ais lagi.. hehe.. Mula2 minum tu terus sakit perut. Ya Allah mmg rasa nak ke tandas. Lps tu aku baring je.. Sakit perut. Tapi takde jugak tanda nak bersalin pun. = Tak Menjadi.
Tapi bila aku dah bersalin, anak aku kulitnya bersih. Takde mengelupas sgt. Ramai ckp kt aku ni mesti minum air kelapa. Betul ke? Wallahualam

3) Banyakkan berjalan
Dah dekat2 hari aku still lagi berjalan, mcm2 shopping mall aku tawaf.... tpi dah sarat bawak perut ni, paling lama aku larat ronda dlm shopping mall pun 3 jam max. Lepas tu aku mula komplen nk balik sebab pinggang rasa mcm nak patah. 

4) Squat
Taktau pulak kena byk tu, aku paling banyak pun 50 sehari. Tu pun mengahhh


5) Mengemas
Ni part paling aku suka. Aku ttibe merajinkan diri kemas rumah. Sbb aku fikir nnt dlm pantang tak dpt nye nk mengemas. Baik kemas skrg. Aku lipat baju kakak dan bakal baby susun dlm almari, aku sental bilik air.... Vacuum carpet, sawang2 kalau ada, menyapu, mop bagai lah.

6) Solat & Mengaji = Surah Maryam
Masa ni mampu solat duduk je, tapi time sujud tu sujud lama2 sikit. Abis solat boleh la baca surah Maryam. Mintak dipermudahkan bersalin.. Insha Allah...

7) Raspberry Leaf Tea
Ni mmg last minute try...kirenya 2 hari sblm bersalin baru start minum. Gigih carik,l sbb xnk bli online tkt x sempat. Akhirnya jmpe dkt the garden ade kedai jual. Start tu hari2 minum dlm 2liter sehari. Hari kedua tu la terus turun darah. Hehehe happy!! Taktau la kebetulan ke ape btw tq dkt org yg share this tips! = Menjadi
Aku punya bukan dalam teabag, beli dekat The Garden


Risau okey. Kalau boleh taknak overdue. Baby syok sgt dok dlm perut la tu... Hehehe.. Anyone yg almost overdue tu blh la try.. Ikhtiar tak salah, janji berdoa pada Allah tu wajib. Segalanya dah ditentukan, minta lah agar semua baik2 je... :)

Lagi 18 hari nk habis pantang...woottt!

Thanks sudi bace!