Pureen Stock Clearance 2014

Hai semua!

Rajin nak update ni. Semalam aku pergi Pureen Sale, ni baru kali kedua aku pergi. Pertama kali last year dkt PJ.. This time buat dkt Glenmarie Shah Alam... Tgk kata bukak pukul 10am aku smpi pukul 10.30am, org dah macam laut. Whatttt? Menggila betul!



Aku ni kalau bkn sbb baju cik kuntum yg ada skrg semua dah ngam2, bile pakai nmpk pusat.. Xde aku dtg nye. Dari dia lahir smpi dah 9 bulan tak penah beli baju basahan, hadiah org bagi byk dah tu pakai pureen je hasil borong tahun lepas Haha.. Yelah nak beli baju pakai utk basahan dkt rumah. Takyah mahal2 membazir hehehehe...

Aku suruh hubby tgu dlm kete je, biar aku gi sorang. Handbang ape x bwk. Just bwk phone je. Dulu pergi tgh pregnant, so nk melasak tu trbatas la sikit, ni dah tak pregnant.. Aku selit je mana buleh... Yg aku tau amik brg cpt byr n balik. X sgup aku nk dok situ lama2...Aku smpi terus tuju dkt tmpt sabun, wet tissue bagai.. Aku mls nk g tmpt baju dulu sbb sah ramai dah tu mlmbatkn aku nk pilih sbb aku sorang kn.. 


Ni baru kt tmpt amik sabun, wet tissue, botol, diapers.. Aku x nmpk brg, nmpk org je.. ramai gile manusia... kalau dtg sini takyah la nk bwk stoller.. lgsung x membantu, menyusahkan diri dgn org lain je... org tgh sesak nak usung stroller.. lain la tmpt ni besar mcm stadium hehehe


Makanan baby pun ada.. Heinz jelah ada.. Murah jgk kalau nk standby travel food. Sekali sekala hihi tapi masa aku nk bayar heinz ni dia suruh bayar dkt kaunter heinz rupanya, dlm sesak td aku pn x perasan ade kaunter khas, dah tu salesgirl tu pn bkn nk g tau.. terus tak jadi amik.. x kuasa aku nk meredah g byr semata2 haha



Aku mmg tak pergi tmpt baju. Aku dok tgk jer kakak2 ni pilih. Mana diorg ketepikan baru aku pilih dr situ. Patutlah org ckp dtg pukul 10.30 pg tmpt baju licinnnn.. Semua pakat amik dulu baru ketepikan. Tak tinggal org blkg dahhh murah nye pasal haha jadilah dpt jgk aku baju basahan cik kuntum..  


Longgokan baju yg tak jadi beli. Pilih pilih hihi ni msti kes masa nk amik selera mcm pirana.. Haha byk yg jenis yg sama je, aku pun tak faham kenape ada yg nak amik pattern yg sama byk2... sah2 la pilih satu je, ni la jadinya haha


Dah settle pilih brg, beratuq pulak nk menbayar. BERATUR ok, aku hangin betul org memotong barisan time mcm ni.. Ade org tu nk potong dpn aku, dah la tgh panas.. Aku jeling2 jer..  Terus tak jadi Wakakaka..  Yelahh org lain blh beratur, kau nk potong. Lg 1, taktik suruh kwn beratur smbil tu kau pilih. Lps tu dtg blk dgn brg melambak, kalau sorg takpe. Ni bwk geng! Amik kesempatan betul. Amboiiii igt ape? Ni bkn kaunter nk bli tiket wayang nk ramai2 dok kt kaunter. Padan muka org yg buat mcm tu RELA marah suruh beratur ke blkg balik hahaha good job RELA!

Kaunter mmg byk, wlaupun tgh sesak panas staff2 dkt kaunter senyum je! Sejuk sikit hati nk membayar lps penat lelah bertarung tadi haha... So far aku suka yg lg tempat lama dkt PJ... Kali ni mcm tak sistematik. Situlah masuk, situlah keluar, situlah bayar. Apebenda nya jd semua stuck menolak2 bagai raksasa.. Hiks

Hasil Tangkapan...



Cukup lah tu kan, buat stock... yg penting berbaloi.. hehehe... setahun sekali je aku pergi pureen sale pon.. kalau 3 tahun sekali nak pergi mmg tak berdaya lah.. hehe.. 

Kbai :)













Thanks sudi bace!

Resepi : Wet Butter Prawn

Hi!

Weols kalau nak makan butter prawn, mesti pergi makan dkt Strawberry Field dkt PJ tu. Jauh pun takpe taknak kempunan punya pasal. Serious mmg menepati citarasa. Byk order tmpt lain mmg tak boleh lawan strawberry field punya hehe punyalah taksub


Setiap kali makan aku belek jugak bahan2 dia, tgk sikit je baham jenuh fikir apelah dia guna smpi sedap sgt! Haha.. Now its not a secret anymore.. Jeng jeng jeng

Wet Butter Prawn
resepi asal : Azie Kitchen

Bahan :
500g Udang
1 tin Susu cair 
4 sudu Butter
7 Bawang Putih (tumbuk)
1 Bawang Merah (hiris)
6 Cili Padi (hiris)
1 tangkai Daun Kari 
1 sudu Tepung Jagung
Gula + Garam

Step :

  1. Panaskan kuali, masukkan butter. Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bile dah wangi barulah masukkan cili padi, bawang merah & daun kari.
  2. Masukkan susu cair, garam, gula, tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
  3. Kacau bagi pekat, masukkan udang. Ni tambah secubit kunyit nak bagi color kekuningan sikit. dah siap!
paling happy suami dgn mak cakap sebijik rasa mcm dkt strawberry field uolss.. hehe tak pegi dah la sane mcm ni suami kata. ngeh ngeh. Sorry kalau tak menjadi, iols budak baru belajar masak :P


Thanks sudi bace!

Pulau Pangkor is Boring

Hahaha tajuk aku kemain lagi -.-

Ini mmg tak plan nak pergi, saje gatal pergi. Sebab kebetulan ada sepupu bertunang.. Saje lah suami ajak jalan kat Pulau Pangkor sebab dah dekat sangat kan.. Kite ni eksaited lah nak pergi ni dgr nama mcm gempak mcm best je.. So pukul 12 dah pergi jeti naik feri dalam 30 minit, nasib bukan cuti sekolah takde lah ramai orang. Masuk je feri mula la aku kepala aku 'nenong' or pening. Aku ni mabuk sikit bila atas angin dgn air. Aku boleh atas darat je.. Nasib lah dekat, kalau tak mahu aku muntah dlm tu.. Nak hilangkan loya masa tu kerja aku dok selfie je dlm feri. haha berkesan lah jugak :P

Sampai je kt Jeti Pulau Pangkor tu, hidung kembang lah nak jalan2 tgk pulau.. Ramai pulak orang teksi lah, orang kereta sewa lah dtg kat aku nak suh amik dari diorang, dah la ktorang ni mmg tak plan pape takut kena tipu. Sape bagi paling murah aku amik. haha *gelak kejam*

Sewa kereta RM 50 = boleh sampai pukul 5.30 pm
Sewa Teksi RM 70 = bawak round 1 pangkor (3 jam)
Tambang teksi utk 1 destinasi = RM15

Mahalnyaaa teksi, kesudahnya aku sewa kereta je, janji ada aircond! Pulau Pangkor panas gilaa... Owner kereta sewa tu siap bagi Map, so hubby drive lah ikut map tu.




Kitorang berhenti setiap teluk yang ada, amik gambar byk lepas tu gi teluk lain pulak. Lunch dkt tepi laut uolsss.. Angin menderu2.. syokkk sangat.. Dpt lah tenangkan kepala otak ni kejap.. Balik KL serabut balik haha..

Kecik je Pulau Pangkor ni ktorang pusing2 tgk dah sampai bali jeti masa dtg td, alaa jalan pun tak sampai 2 jam. Kesimpulannya Pulau Pangkor takde ape tarikan pun. Cuma pulau dia yg cantik Subhanallah. Selain tu takde lah yg menarik. Mungkin aku tak sempat nak mandi laut snorkling bagai so tak dapat merasai best nya tempat tu... Semangat aku yg berkobar-kobar tadi pun layu nasib lah tak bermalam situ mati kutu aku. Dah la internet pun slow oh umobile hahahaha

Thanks sudi bace!

Philips Avent Steamer & Blender

Hai!

Sebelum kahwin, aku tak penah tau pun kewujudan blender utk makanan baby. Yang aku tau blender cili mak aku tu dgn blender buah. Haha..

Alhamdulillah Naira dah start solid food masa 6 bulan haritu, alhamdulillah jugak rezeki dpt fully breastfeed n still counting.. Doakn lah boleh smpi 2 tahun..


Pengalaman guna blender ni since cik kuntum 6 bulan, now masuk 8 bulan pun... Ya Allah bersyukur sgt dpt beli blender ni. Tak menyesal lah invest duit, mula2 dulu fikir baik aku beli handbang wakakaka. Blender ni berjasa sgt, dia sgt2 memudahkan kerja aku...Sebab ape tau, aku jenis tak suka kecah dapur, sbb nt aku bkn rajin nak mengemas balik hahaha 

Aku just perlukan bahan nak masak mkanan baby, bersihkn n potong2, masuk dlm blender then stimkan. Dah stim terus blend. Siap! Blh suap makan dah.


Thank you my blender sayang! You just make my life easy! Hehe! Bagusnya blender ni dia easy to clean. Blade dia boleh keluarkan utk cuci.. Kalau kita stim makanan dlm ni khasiat makanan pn tak hilang.. 

Blender ni betul2 buat aku rasa happy n berkobar2 nak bagi anak makan. Serious tak menyesal beli. Walaupun pada awalnya berkira2 jgk lagi2 bila kena kritikan dan komen2 tak membina dari org yg kata membazir la itu la ape la... Setakat ni puree yg aku dah buat... Epal, Pear, Kurma, Carrot, Bayam, Brocoli, Kacang Peas and ade lagi tak ingat lahhh. Takdelah byk, ulang2 balik je.. Hehe..

Stok makanan naira hehe.. Mcm2 ada.. Banyak mcm ni tak sampai sebulan pun tahan. Kejap je dah licin. Senang masuk dlm ice cube mcm ni, bila nak pakai keluarkan seketul2, nak mix pun senang 

Bila baby suka makan kita pun suka nak masak. Syukur sgt cik kuntum ni tak memilih makanan sgt, just puree avocado je dia bluekk taksuka. Stkt ni lain2 mknan dia ngappp aje! Hehe..  Nak pulak ade blender senang gini, rajin la masak fresh food utk baby, kdg2 rajin aku buat stock puree. Tak buat byk2 sgt just standby kalau aku takde dkt rumah takyah susahkan mak kena buat pulak. Hee.

Btw nak thank you dkt otai2 mommy yg byk kongsi pasal solid food dkt group fb. Banyak lagi resepi baby food tak try lagi ni.. suka tgk anak makan hehe....

Thanks sudi bace!

Checklist Baby | Winter Travel

Assalamualaikum!

Actually aku takde lah pro bangat psl travel ni lagi2 winter haha pergi baru sekali je pon..Tak layak rasanya.. haha Tp memandangkan ada mak-mak inbox aku tanya mcm2 persoalan so aku jwb dlm jemaah je la yer.. Sonang cite..

1) "Baby kena pakai berapa lapis baju?"
Actually ikut sukahati lah nk pakai berapa takde ditetapkan bape wajib pakai.. Hihi.. Yg aku ni ikut teori baby kena pakai extra 1 lapis dari org dewasa. Kalo aku pun da pakai 3lapis, dia jd lah 4lapis. Haaa? Pakai ape smpi 4 lapis.. Ok ni aku nk cite

- Romper Fleece (Uniqlo)
- Longsleeve shirts + Jeans/Thight
- Sweater(H&M)
- Wintercoat(Uniqlo)

Oh yaaaa jgn lupa topi, stokin & sarung tangan sekali.
Last sekali kalau duk bersiar2 masa tu berangin lain macem je aku wrapkan dgn selimut fleece yg blh beli dkt kedai travel.

Naira with Daddy~


Baby2 dkt Beijing kemain comel lagi. Pipi tu dah mcm pau uolsss.. Ko byg kn tebal x dia pakai? bukan main bergaya lagi Hihihi

2) "Boleh ke menyusu badan kalau ibu da pakai baju tebal2? 
Haaa ini la yg aku serabutkan dlu.. Kalau boleh aku nak breastfeed jgk wlau mcm mane sekalipun.. Dan aku pn tak sangke 5 hari tu aku menyusu dgn wintercoat. Haha.. Alhamduillah.. Kalau niat ada, inshAllah dipermudahkan. 

Mcm mane yer? hmmm depends la kt keselesaan uols mak-mak.. Aku kdg2 menyusukan time dlm van, time nk makan, time nak solat.. Curi2 masa walaupun pack ikut travel agent tu.. 

3) "Diapers bawak banyak tak? Sejuk baby mesti kuat kencing.. "
Hahaha.. Betul2.. Uols mesti da biasa kan rutin anak kencing bape kali.. Mcm aku 7hari5malam aku dok bantai bawak 45 keping pampes.. Sehari 6keping, tp yg guna lebih kurang 30 keping je.. Bwk ebih takpe, kurang kang susah pulak.. Hehe..

4) "Bawak stroller ke tak payah?"
Hmm kalau aku bawak, baby carrier pun bawak. Stoller perlu sbb dlm sesejuk ni baby suka tidur, biarlah dia tidur selesa dlm stroller dr dukung dia.. Babycarrier tu pun standby kalau nak jln2 tmpt yg susah nak bwk stroller cth panjat great wall aritu. Acane nk pikul stroller kahkah

naira kena balut dgn fleece wrap

5) "Boleh tak share checklist?"
BOLEH, sape nak blh drop email dkt komen ni ye puan2.. Heee :)

Ni berdasarkan pengalaman aku lah yg first time pergi winter, kalau ada penambahan atau teguran atau idea blh la share2.. Sbb aku sblm pergi pun dok busy inbox mak-mak yg dah pernah pergi. Hehe.. Biasalahhhh first time! Haha.. 

Ok dah, bye! 

Thanks sudi bace!

Sunat sudahhhh

Assalamualaikum!

Dah lama nak sunat kan Naira tp asyik tertangguh dek hal lain jer.. Last dia da genap 5 bulan baru gi sunat. Hehe.. Saje update nnt kot2 akan dtg nak refer balik senang..

Nak mencari tempat tuk sunat pun satu hal jugak, tak semua klinik buat sunat utk baby girl.. Masa bersalin dkt hospital ampang diorg takde pulak offer nk sunatkn.. Sbb mostly hospital private ade buat kot...

Hasil mengoogle, Antara klinik yg buat berkhatan/sunat utk bayi perempuan area kl/slgr  :-

Klinik Idzham - Tmn Melawati
Tunku Azizah Maternity Home - Sri Rampai, KL
Klinik Wangsa - Wangsa Maju
Pusat Perubatan Naluri - Wangsa Maju
Klinik Ajwa - Shah Alam

Last ktorg decide pergi Klinik Idzham, masa pergi tu ibu daddy yg nervous. Naira pulak baru bgn tidur.. Risau la kalau sakit sgt mcm mane hehe.. Kejap je tunggu, doctor dah panggil. Yg bagusnya dpt doc perempuan. Tp doc kata daddy takyah masuk la hal perempuan hahaha.. Doc pun friendly je.. 

Aku pegang tangan Naira, nurse dgn doc tgh nak sunat aku lak takut nak tgk bile nampak doc pegang gunting kecik. Aku x pandang pun, tb2 Naira nangis hehe.. Kejap je nangis nye pun, keluar bilik doc terus senyap siap gelak ketawa lagi. Doc takde bagi ubat pun, total cost Rm36 :) Oklah kan? 

Doc kata boleh kena air, aku takut so aku elakkan pakai baby wipes/sabun je takut pedih. Hehe.. 



Yeaaa anak ibu boleh kahwin dah. Eh? Hehehe... 

Thanks sudi bace!

Highlights of 2013

Alhamdulillah.. 2013 almost end.. syukur Allah bagi kesempatan hidup :) Ni just nak mengimbas kembali my best moments sepanjang 2013 ni.. Yg ingat jelah haha

1) Pregnancy
Counting days nak deliver baby :) Syukur sbb rezeki cepat kalau tak boleh tekanan jiwa org asyik tanya "dah ada ke belum?" Kehkeh org baru kawen mesti experience benda yg sama.. Kan? Kan? Pregnancy best sgt, during 9month ni takde alahan, takde sakit teruk2, selera makan membuak2 asyik nak makan je.. lepas tu berat badan naik komplen Hehe..


2) Our Precious
9 month of waiting, our baby genap je 9 bulan pun lahir.. Dah hari2 ibu doa mintak dia keluar awal.. Alhamdulillah normal, and hubby dpt tgk mcm mana anak dia lahir. Wee :) Anak yg senang jaga, jarang menangis, suka senyum, rambut lebat mcm daddy, suka tidur berbedung and suka mandi! 

Naira <3

3) Pantang
Hmm best part dlm pantang ni di layan mcm princess okey, makan org siapkan, takpayah buat kerja, ada tukang urut dtg rumah.. Hehe.. First experience pantang ni, expect teruk sgt actually not so bad. Dpt pantang 44 days, sentiasa pakai stokin & sweater lagi. Just ada curi2 minum ais masa hujung2 pantang. Tu pun seteguk je (sometimes cheat is okay haha)

4) Our 1st Anniversary!
Cepatnya masa berlalu dah setahun rupanya, mcm baru je kahwin hihi.. Baru setahun many years to come. Amin! Sejak jadi isteri baru gigih belajar masak, suami pulak suka makan. haha.. Sama2 suka makan, suka travel, suka shopping, suka gadget bla bla.. hehe..

KL Tower 10.11.13

5) Holidayyyy!
First time pergi Penang, tu pun kebetulan bff wedding dkt sane. Mula2 xnk pergi sbb tgh pregnant.. tp pergi jugak hehe.. Penang besttt sgt, lagi2 bab makan.. masa tu mcm2 mengidam kot.. siang malam aku bantai makan je.. Nasi kandar dgn teh ais mmg terbaikk. Paling rindu mee sotong hameed pata.. perghh... Yg tak best bila kena naik feri sbb aku ni pemabok laut orgnya.. hihi..


Mee Sotong & Coconut Shake! Nyumeyhhh


Singapore for second time, first time was in 2012 masuk USS tapi tak best pun sbb takleh main byk rides sbb tgh pregnant :( this time pulak tak sempat masuk uss, just bwk mak & family round singapore.. InshAllah someday nak repeat masuk uss and try semua rides! Weee!

With my sistah

Beijing
Teringin rasa Winter, hubby ajak honeymoon lagi but this time with family. Hihi.. Best sgt dpt merasa winter, excited kot. suka their weather & view dkt sana. After 5 days dkt beijing I miss teh ais, nasi lemak, roti canai. Hehehe :P

Bird Nest :)

Alhamdulillah.. Moga Allah perluaskan rezeki tahun 2014 Amin!
Farewell 2013!!

Thanks sudi bace!