Pulau Pangkor is Boring

Hahaha tajuk aku kemain lagi -.-

Ini mmg tak plan nak pergi, saje gatal pergi. Sebab kebetulan ada sepupu bertunang.. Saje lah suami ajak jalan kat Pulau Pangkor sebab dah dekat sangat kan.. Kite ni eksaited lah nak pergi ni dgr nama mcm gempak mcm best je.. So pukul 12 dah pergi jeti naik feri dalam 30 minit, nasib bukan cuti sekolah takde lah ramai orang. Masuk je feri mula la aku kepala aku 'nenong' or pening. Aku ni mabuk sikit bila atas angin dgn air. Aku boleh atas darat je.. Nasib lah dekat, kalau tak mahu aku muntah dlm tu.. Nak hilangkan loya masa tu kerja aku dok selfie je dlm feri. haha berkesan lah jugak :P

Sampai je kt Jeti Pulau Pangkor tu, hidung kembang lah nak jalan2 tgk pulau.. Ramai pulak orang teksi lah, orang kereta sewa lah dtg kat aku nak suh amik dari diorang, dah la ktorang ni mmg tak plan pape takut kena tipu. Sape bagi paling murah aku amik. haha *gelak kejam*

Sewa kereta RM 50 = boleh sampai pukul 5.30 pm
Sewa Teksi RM 70 = bawak round 1 pangkor (3 jam)
Tambang teksi utk 1 destinasi = RM15

Mahalnyaaa teksi, kesudahnya aku sewa kereta je, janji ada aircond! Pulau Pangkor panas gilaa... Owner kereta sewa tu siap bagi Map, so hubby drive lah ikut map tu.




Kitorang berhenti setiap teluk yang ada, amik gambar byk lepas tu gi teluk lain pulak. Lunch dkt tepi laut uolsss.. Angin menderu2.. syokkk sangat.. Dpt lah tenangkan kepala otak ni kejap.. Balik KL serabut balik haha..

Kecik je Pulau Pangkor ni ktorang pusing2 tgk dah sampai bali jeti masa dtg td, alaa jalan pun tak sampai 2 jam. Kesimpulannya Pulau Pangkor takde ape tarikan pun. Cuma pulau dia yg cantik Subhanallah. Selain tu takde lah yg menarik. Mungkin aku tak sempat nak mandi laut snorkling bagai so tak dapat merasai best nya tempat tu... Semangat aku yg berkobar-kobar tadi pun layu nasib lah tak bermalam situ mati kutu aku. Dah la internet pun slow oh umobile hahahaha

Thanks sudi bace!

Philips Avent Steamer & Blender

Hai!

Sebelum kahwin, aku tak penah tau pun kewujudan blender utk makanan baby. Yang aku tau blender cili mak aku tu dgn blender buah. Haha..

Alhamdulillah Naira dah start solid food masa 6 bulan haritu, alhamdulillah jugak rezeki dpt fully breastfeed n still counting.. Doakn lah boleh smpi 2 tahun..


Pengalaman guna blender ni since cik kuntum 6 bulan, now masuk 8 bulan pun... Ya Allah bersyukur sgt dpt beli blender ni. Tak menyesal lah invest duit, mula2 dulu fikir baik aku beli handbang wakakaka. Blender ni berjasa sgt, dia sgt2 memudahkan kerja aku...Sebab ape tau, aku jenis tak suka kecah dapur, sbb nt aku bkn rajin nak mengemas balik hahaha 

Aku just perlukan bahan nak masak mkanan baby, bersihkn n potong2, masuk dlm blender then stimkan. Dah stim terus blend. Siap! Blh suap makan dah.


Thank you my blender sayang! You just make my life easy! Hehe! Bagusnya blender ni dia easy to clean. Blade dia boleh keluarkan utk cuci.. Kalau kita stim makanan dlm ni khasiat makanan pn tak hilang.. 

Blender ni betul2 buat aku rasa happy n berkobar2 nak bagi anak makan. Serious tak menyesal beli. Walaupun pada awalnya berkira2 jgk lagi2 bila kena kritikan dan komen2 tak membina dari org yg kata membazir la itu la ape la... Setakat ni puree yg aku dah buat... Epal, Pear, Kurma, Carrot, Bayam, Brocoli, Kacang Peas and ade lagi tak ingat lahhh. Takdelah byk, ulang2 balik je.. Hehe..

Stok makanan naira hehe.. Mcm2 ada.. Banyak mcm ni tak sampai sebulan pun tahan. Kejap je dah licin. Senang masuk dlm ice cube mcm ni, bila nak pakai keluarkan seketul2, nak mix pun senang 

Bila baby suka makan kita pun suka nak masak. Syukur sgt cik kuntum ni tak memilih makanan sgt, just puree avocado je dia bluekk taksuka. Stkt ni lain2 mknan dia ngappp aje! Hehe..  Nak pulak ade blender senang gini, rajin la masak fresh food utk baby, kdg2 rajin aku buat stock puree. Tak buat byk2 sgt just standby kalau aku takde dkt rumah takyah susahkan mak kena buat pulak. Hee.

Btw nak thank you dkt otai2 mommy yg byk kongsi pasal solid food dkt group fb. Banyak lagi resepi baby food tak try lagi ni.. suka tgk anak makan hehe....

Thanks sudi bace!

Checklist Baby | Winter Travel

Assalamualaikum!

Actually aku takde lah pro bangat psl travel ni lagi2 winter haha pergi baru sekali je pon..Tak layak rasanya.. haha Tp memandangkan ada mak-mak inbox aku tanya mcm2 persoalan so aku jwb dlm jemaah je la yer.. Sonang cite..

1) "Baby kena pakai berapa lapis baju?"
Actually ikut sukahati lah nk pakai berapa takde ditetapkan bape wajib pakai.. Hihi.. Yg aku ni ikut teori baby kena pakai extra 1 lapis dari org dewasa. Kalo aku pun da pakai 3lapis, dia jd lah 4lapis. Haaa? Pakai ape smpi 4 lapis.. Ok ni aku nk cite

- Romper Fleece (Uniqlo)
- Longsleeve shirts + Jeans/Thight
- Sweater(H&M)
- Wintercoat(Uniqlo)

Oh yaaaa jgn lupa topi, stokin & sarung tangan sekali.
Last sekali kalau duk bersiar2 masa tu berangin lain macem je aku wrapkan dgn selimut fleece yg blh beli dkt kedai travel.

Naira with Daddy~


Baby2 dkt Beijing kemain comel lagi. Pipi tu dah mcm pau uolsss.. Ko byg kn tebal x dia pakai? bukan main bergaya lagi Hihihi

2) "Boleh ke menyusu badan kalau ibu da pakai baju tebal2? 
Haaa ini la yg aku serabutkan dlu.. Kalau boleh aku nak breastfeed jgk wlau mcm mane sekalipun.. Dan aku pn tak sangke 5 hari tu aku menyusu dgn wintercoat. Haha.. Alhamduillah.. Kalau niat ada, inshAllah dipermudahkan. 

Mcm mane yer? hmmm depends la kt keselesaan uols mak-mak.. Aku kdg2 menyusukan time dlm van, time nk makan, time nak solat.. Curi2 masa walaupun pack ikut travel agent tu.. 

3) "Diapers bawak banyak tak? Sejuk baby mesti kuat kencing.. "
Hahaha.. Betul2.. Uols mesti da biasa kan rutin anak kencing bape kali.. Mcm aku 7hari5malam aku dok bantai bawak 45 keping pampes.. Sehari 6keping, tp yg guna lebih kurang 30 keping je.. Bwk ebih takpe, kurang kang susah pulak.. Hehe..

4) "Bawak stroller ke tak payah?"
Hmm kalau aku bawak, baby carrier pun bawak. Stoller perlu sbb dlm sesejuk ni baby suka tidur, biarlah dia tidur selesa dlm stroller dr dukung dia.. Babycarrier tu pun standby kalau nak jln2 tmpt yg susah nak bwk stroller cth panjat great wall aritu. Acane nk pikul stroller kahkah

naira kena balut dgn fleece wrap

5) "Boleh tak share checklist?"
BOLEH, sape nak blh drop email dkt komen ni ye puan2.. Heee :)

Ni berdasarkan pengalaman aku lah yg first time pergi winter, kalau ada penambahan atau teguran atau idea blh la share2.. Sbb aku sblm pergi pun dok busy inbox mak-mak yg dah pernah pergi. Hehe.. Biasalahhhh first time! Haha.. 

Ok dah, bye! 

Thanks sudi bace!

Sunat sudahhhh

Assalamualaikum!

Dah lama nak sunat kan Naira tp asyik tertangguh dek hal lain jer.. Last dia da genap 5 bulan baru gi sunat. Hehe.. Saje update nnt kot2 akan dtg nak refer balik senang..

Nak mencari tempat tuk sunat pun satu hal jugak, tak semua klinik buat sunat utk baby girl.. Masa bersalin dkt hospital ampang diorg takde pulak offer nk sunatkn.. Sbb mostly hospital private ade buat kot...

Hasil mengoogle, Antara klinik yg buat berkhatan/sunat utk bayi perempuan area kl/slgr  :-

Klinik Idzham - Tmn Melawati
Tunku Azizah Maternity Home - Sri Rampai, KL
Klinik Wangsa - Wangsa Maju
Pusat Perubatan Naluri - Wangsa Maju
Klinik Ajwa - Shah Alam

Last ktorg decide pergi Klinik Idzham, masa pergi tu ibu daddy yg nervous. Naira pulak baru bgn tidur.. Risau la kalau sakit sgt mcm mane hehe.. Kejap je tunggu, doctor dah panggil. Yg bagusnya dpt doc perempuan. Tp doc kata daddy takyah masuk la hal perempuan hahaha.. Doc pun friendly je.. 

Aku pegang tangan Naira, nurse dgn doc tgh nak sunat aku lak takut nak tgk bile nampak doc pegang gunting kecik. Aku x pandang pun, tb2 Naira nangis hehe.. Kejap je nangis nye pun, keluar bilik doc terus senyap siap gelak ketawa lagi. Doc takde bagi ubat pun, total cost Rm36 :) Oklah kan? 

Doc kata boleh kena air, aku takut so aku elakkan pakai baby wipes/sabun je takut pedih. Hehe.. 



Yeaaa anak ibu boleh kahwin dah. Eh? Hehehe... 

Thanks sudi bace!

Highlights of 2013

Alhamdulillah.. 2013 almost end.. syukur Allah bagi kesempatan hidup :) Ni just nak mengimbas kembali my best moments sepanjang 2013 ni.. Yg ingat jelah haha

1) Pregnancy
Counting days nak deliver baby :) Syukur sbb rezeki cepat kalau tak boleh tekanan jiwa org asyik tanya "dah ada ke belum?" Kehkeh org baru kawen mesti experience benda yg sama.. Kan? Kan? Pregnancy best sgt, during 9month ni takde alahan, takde sakit teruk2, selera makan membuak2 asyik nak makan je.. lepas tu berat badan naik komplen Hehe..


2) Our Precious
9 month of waiting, our baby genap je 9 bulan pun lahir.. Dah hari2 ibu doa mintak dia keluar awal.. Alhamdulillah normal, and hubby dpt tgk mcm mana anak dia lahir. Wee :) Anak yg senang jaga, jarang menangis, suka senyum, rambut lebat mcm daddy, suka tidur berbedung and suka mandi! 

Naira <3

3) Pantang
Hmm best part dlm pantang ni di layan mcm princess okey, makan org siapkan, takpayah buat kerja, ada tukang urut dtg rumah.. Hehe.. First experience pantang ni, expect teruk sgt actually not so bad. Dpt pantang 44 days, sentiasa pakai stokin & sweater lagi. Just ada curi2 minum ais masa hujung2 pantang. Tu pun seteguk je (sometimes cheat is okay haha)

4) Our 1st Anniversary!
Cepatnya masa berlalu dah setahun rupanya, mcm baru je kahwin hihi.. Baru setahun many years to come. Amin! Sejak jadi isteri baru gigih belajar masak, suami pulak suka makan. haha.. Sama2 suka makan, suka travel, suka shopping, suka gadget bla bla.. hehe..

KL Tower 10.11.13

5) Holidayyyy!
First time pergi Penang, tu pun kebetulan bff wedding dkt sane. Mula2 xnk pergi sbb tgh pregnant.. tp pergi jugak hehe.. Penang besttt sgt, lagi2 bab makan.. masa tu mcm2 mengidam kot.. siang malam aku bantai makan je.. Nasi kandar dgn teh ais mmg terbaikk. Paling rindu mee sotong hameed pata.. perghh... Yg tak best bila kena naik feri sbb aku ni pemabok laut orgnya.. hihi..


Mee Sotong & Coconut Shake! Nyumeyhhh


Singapore for second time, first time was in 2012 masuk USS tapi tak best pun sbb takleh main byk rides sbb tgh pregnant :( this time pulak tak sempat masuk uss, just bwk mak & family round singapore.. InshAllah someday nak repeat masuk uss and try semua rides! Weee!

With my sistah

Beijing
Teringin rasa Winter, hubby ajak honeymoon lagi but this time with family. Hihi.. Best sgt dpt merasa winter, excited kot. suka their weather & view dkt sana. After 5 days dkt beijing I miss teh ais, nasi lemak, roti canai. Hehehe :P

Bird Nest :)

Alhamdulillah.. Moga Allah perluaskan rezeki tahun 2014 Amin!
Farewell 2013!!

Thanks sudi bace!

Boba 4g from One Baby World!

Assalamualaikum :)

Actually dah since Naira dlm perut, tak pernah terfikir nak beli baby carrier just fikir nak beli stroller je. Tu pun tak beli sebab nak tgu dia lahir dulu baru beli stroller. tup tup dia lahir dapat hadiah stroller idaman hehe sbnrnye time pregnant dah survey siap2 hehehe..

Bila Naira lahir kalau nk kemana dgn stroller lah, sebab kalau nak dukung mmg tak larat lah.. Blh tahan semangat boleh lenguh tangan even 10minit je pun dukung nya..Hubby yg dtg idea nak beli babycarrier sbb dia kata kalau mcm nk keluar sekejap je leceh nak bukak stroller bagai..  Maka bermulalah pencarian baby carrier ku cehh panjang benor mukadimah aku ni...

Mula2 berkenan sgt dgn Ergo, siap dah try berkali2.. Tapi tak beli terus sbb still nak survey lagi, harga pun paling murah jumpa around Rm450. Masa pergi baby expo dkt mid valley, terjumpa ergo yg murah baru Rm150. Terkejut beruk asal lah murah sgt, hampir terbeli tp sebab perasaan curious ni terus mengoogle pasal ergo murah ni.. Rupanya fake. Patutlah dia kata takde warranty, kalau ada rosak dtg kedai dia boleh repairkn selama setahun. Bila tanya ni original ke, dia kata original. Pentipuuuuu -.-

Dkt baby expo nampak boba 4g ada promo RM300++ so try la, magic sbb Naira tak nangis. Boba 4g ni dia ada kusyen kat dlm tu, kalau baby kecik lagi sesuai pakai supaya kedudukan baby tinggi. Sbb aritu try jumpsac dia menangis. Dah berkenan nk beli tapi design tweet pulak takde. Pulang dgn hampa T_T 


Malas nak beli online, sbb hubby suka kalau beli dpt terus, tak sabar nak pakai. Last2 hubby jumpe Boba 4g Tweet last stock dkt One Baby World. Ada discount pulak masa tu. Terus beli! Hehehe..

Baru lagi pun pakai boba 4g ni, masa ke beijing haritu boba ni paling byk berjasa. Senang bila melancong ni nak kehulu kehilir... Boleh baca dkt sini entry beijing tu :)

So far baru lagi la dlm babywearing ni, puas hati beli dan tak menyesal lah beli mahal sekalipun, ni kire investment lah kan... Even ada org kata membazir beli mahal, even ada org kata anak tak selesa duduk terkangkang dlm tu.. Even ada org kata anak berpeluh sbb panas duduk dlm tu.. Sabarrrr hehe.. Semua parents dlm dunia ni nak yg terbaik!

Gambar kanan cara yg betul bila pakai baby carrier, lagi satu bila kita pakai baby carrier tu make sure kita boleh kiss kepala baby... maknenya kita pakai betul lah tu yer.. :) 

Naira pun suka duduk dlm ni, kalau dia mengantuk dia tidur je lah. Kalau dia nak susu, aku bagi je dlm tu (NIP).. Kalau tak pun aku singgah la nursing room. Hehe.. So kalau daddy tak ikut, ibu dgn naira still boleh shopping together :) 

Tu jer lah nk share, hope boba ni boleh bertahan lama Hihihi..


Thanks sudi bace!

Beijing | Shopping At Beijing

Assalamualaikum!

Hari yang ditunggu telah pun tiba.. hari utk Shoppingggggg! Biasalah yg paling eksaited mestilah orang pompuan. Hehe
Yang lelaki? Picit kepala je lahhh kihkih

Aku pergi masa winter, so majority baju yg dijual haruslah baju yg sesuai dgn musim tu. Ada sweater, winter coat, longjohn, topi, winter boots, mcm2 lagi lah. Sbb tu aku x beli baju sbb kalau beli, bila pulak aku nak pakai kt Msia yg serba panas tu. Nak g genting pun pun bkn sejuk mana pun heee

SILK STREET




Dari luar dah nampak kereta/bas parking, maknenya mmg ramai la pelancong dtg sini kot, sbb tour guide aku ckp local people x nk shopping sini sbb mahal and kena bargain. 

Sini boleh kata ala Petaling Street, byk jual barang branded tapi semua immitate punya lah. Tapi mmg sebijik lah kannnnn dah nama China. Apa yg diorang tak boleh buat. Hehe..

Kat sini dari baju, handbags, kasut, mekap, perfume, souvenier, mainan budak2 pun ada... Mcm2 ada.. 

Sblm ni aku pernah baca blog pasal tmpt ni, dia kata kena HATI KERING bila nk shopping sini. Mmg betul lah. Sebab once kau da start tanya harga je, dia akan paksa kau beli. Kalau tak serious nak beli jgn la kau gatal tanya. Haha.. 

And diorang ni boleh ckp English, ada yg boleh ckp Melayu okey, so kalau nak ckp x susah tp kalau nk mengumpat psl diorg sesama kita boleh la guna bahasa terbalik or bahasa F kehkeh kalau diorg paham mmg hebat ahh 


Start tnya harga diorg bagi ribu riban, jgn terperanjat sbb semua kedai mcm tu, so kita start la bargain.. Korang tolak je 80%-90% 

Haritu ada cina tu tengking mak aku bila tanya harga, kakak aku terus tengking dia balik.. "You dont shout at my mother!!" Terkedu terus cina tu and terus dpt diskaun kot hahaha... Mmg silap besar la cina tu nak buat cmtu dgn kakak aku, dia tak tau akak aku tu singa lapar hahaha bertegang urat kejap tapi takpe tetap dpt diskaun 99% gilo kauuuu 

So sudahnya, nak beli pape brg je suruh akak aku jelah bargain kan, senang dpt diskaun. Hihi.. 

Serious lah, kalau pegi Silk Street ni diorg ni mula2 mulut manis gila.. Tp bila kau masuk je kedai diorg mula lah mulut mcm puaka.. Takyah bagi muka diorg ni, jgn takut nak bargain.. Kalau diorg marah, kita marah dia balik. Kalau dia tengking kita tengking dia balik. Kalau dia berkeras taknak bagi harga kita nak, kita blah je dr kedai dia, kalau dia nk jual dia akan panggil kita balik. Kalau dia tak panggil korang balik tu... Korg carik kedai lain jelah yerrr..

YASHOW CLOTHING MARKET




Kitorang pergi sini masa last day, sebab katanya dkt dgn airport.. Habiskan masa 3 jam dkt sini pun xckup haha.. semua nya nak beli. Nak bargain pun dah amik masa... Samalah dgn Silk Street, kedai kat sini kena bargain and bargain serendah yg boleh. Diorg mmg kasar, akan marah & tengking korang. Yg paling penting ape??? HATI KERING u olssss 

Dkt sini je akak aku dah bargain dgn sorg cina tu smpi nak menangis dia.. Hehe.. Mula2 je dia garang, lps tu nak nagis siap kata akak aku 'very though' haha aku dah kata akak aku singa kalau korang pergi sini, nak carik tshirt I love Beijing boleh try dgn dia, sbb dia okay sikit hehe..


Kalau lapar dkt tingkat atas sekali ade food court utk Muslim. Kitorg dinner dkt sini semuanya da di siapkan tour guide, so xpayah la susah nak order. bukan senang nak cakap dgn diorang, kang lain tanya lain jawab. anyway kedai muslim tu signboard warna hijau tau :)

WHOLESALE (Lupa Nama haha)




Tempat ni dekat je dgn hotel aku-Jin Shui International Hotel. Tour guide (Sally) dia yg bg tau ktorg pasal tmpt ni sbb dia kata murah. Ktorg ape lagi pantang dgr murah murah ni hehe

Jalan kaki dr hotel amik masa dlm 10 min jgk la.. Tp spnjg perjalanan tu boleh tgk org jual tepi jalan tu.. Mcm2 ade.. Sure lagi murah dr dlm kedai. Ada stoking tu 7 pasang RM5 (10yuan) hehe ingat kat KL leh dpt? Tp aku x beli pun... Hehehe

Tmpt ni mmg luassss sgt, tak sempat nk spotcek kedai satu persatu. Suka sesuatu benda tu, terus tanya harga & bargain.Nak carik ape? Kasut, handbags, makeup, baju lelaki pmpn, baju baby, perkakas rumah, alat tulis, casing, powerbank.. Haaa mcm2 lah ade..

Kalau tau sini jual baju Winter murah2, takdelah aku membazir beli kt Malaysia... Sini fesyen lagi uptodate.. Murah jgn ckp laaa.. Kat sini bagus, takde nak marah2, tanya tp tak beli pun diorg okay, paling kurang pun buat muka seposen diorg tu je..Barang kt China mmg murah, sesape nk berniaga kalau amik brg kat sini mesti blh dpt untung byk.. Hehe.. 

Just sharing, kalau sesape nk dtg Beijing during Winter, boleh beli Winter coat, longjohn, glove and etc blh beli kat sini. Better bli sikit je kt Msia, lbh lagi beli kat sini. Sangat affordable! 

So, ingat ye akak2, adik2, makcik2, nenek2, shopping dgn HATI KERING! Hahaha good luck! 

Nak pegi lagi lah nnt utk shopping je lepas tu balik sini balik hihihi tak ckup 5 hari hihi

Thanks sudi bace!